Hayatı kolaylaştıran Ayetler ve öyküler - 1

Admin 13 Ağustos 2010, 09:36 Dini Hikayeler
Hayatı kolaylaştıran Ayetler ve öyküler - 1

“Şüphesiz ki, Allah iman edip salih amel işleyenleri, altlarından ırmaklar akan cennetlere koyar. İnkâr edenler ise dünyada zevk edip geçinirler. Hayvanların yediği gibi yerler. Onların varacakları yer ateştir.” 

(Muhammed suresi, 12)

Saltanat geçer gider....

Dervişin biri çölde tek başına iç dünyasıyla meşgulken, zamanın padişahı bütün görkemiyle oradan geçmekteydi. Derviş başını kaldırıp göz ucuyla dahi olsa o tarafa bakmadı. Alakası ötelere doğruydu zira.

Padişah celallendi, kızdı: “Bu hayvanlıktır! Bunların insanlığa ehliyeti yoktur.” dedi.

Vezir telaşlandı. Dervişe dedi ki:

“Yeryüzünün padişahı önünden geçiyor. Neden saygısızlık yaptın? Terbiyen bu kadar mı?”

Derviş başını kaldırarak cevap verdi:


“Ey hükümdar! Sen bunları senden ihsan bekleyenden bekle. Hükümdarlar, milleti korumak için vardırlar. Yoksa millet, onlara tapınmak için var olmamıştır. Her ne kadar elinde güç ve saltanat varsa da bunlarla acizleri ve fakirleri korumalısın.

Koyun, çobanı için değil; çoban, koyunlar içindir. Bekle birkaç gün; ölüm gelince, padişahlık ile kulluk arasında ne fark kalır.”“Bir ölünün mezarını aç da bak! Tanıyabilir misin, zengin mi, fakir mi? Padişah mı, yoksa kul mu?”

Padişah, dervişten hoşlanmıştı. Açtı ellerini, “Dile benden ne dilersen!” dedi. Derviş gözlerini yumdu ve dedi:

“Tek dileğim senden, beni rahatsız etme!”

Padişah, “Öyleyse bana öğüt ver!” dedi. Derviş de dedi ki:

“Bugün nimetler içinde yüzüyorsun. Bunu fırsat bil; ahiret hazırlığı için geç kalma! Bu nimet, bu kudret, bu saltanat ve bu ülke, elden geçer gider; hep sende kalacak sanma!”

Gerçek lezzet, sevinç, mutluluk imandadır ve iman sahiplerinde bulunur. Yoksa dünyanın mutluluklarında fazlasıyla üzüntü vardır. Bir güldürse on ağlatır. Hayattan alınan lezzeti de kaçırır.

 (Recep Bozdağ)

Hayatımızı Kolaylaştıran

Ayetler ve Öyküler

kitabından alıntıdır...

Derleyen: Recep Bozdağ 

Yayınevi: Önemli Kitap

www.onemlikitap.com

Hayatı kolaylaştıran Ayetler ve öyküler - 1

Bu haber 3913 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

Diğer Konular

Veli mi Deli
Veli mi Deli
Rüyada Verilen Ceza
Rüyada Verilen Ceza
Sepetle Giden Hurmalar
Sepetle Giden Hurmalar
Vakit Geldi
Vakit Geldi